Bine ai venit pe notificare-cosmetice.ro

Notificare
Cosmetice

+40 741 013 485

Salaj, Simleu Silvaniei

Str. 22 Decembrie 1989, Nr. 65

Este produsul tau etichetat in conformitate cu reglementarile CE?

Produsele cosmetice trebuie să includă informații care explică ce sunt, cum să se folosească în siguranță și cum să se obțină cel mai bun rezultat. În mod specific, Regulamentul CE privind produsele cosmetice impune ca produselor cosmetice să furnizeze următoarele informații pe etichetă sau pe ambalaj:

 1. Denumirea produsului
 2. Numele și adresa companiei (Persoana responsabilă)
 3. Conţinutul nominal la data ambalării, exprimat în greutate sau în volum
 4. Orice avertismente care ar putea fi necesare cu privire la utilizarea în siguranță a produsului cosmetic
 5. Data de minimă durabilitate, precedata de simbolul   ; sau de cuvintele: „a se folosi preferabil înainte de”; in cazul in care acesta este mai mica de 30 luni; daca data de minimă durabilitate este mai mare de 30 luni, trebuie indicata durata de utilizare după deschidere, prin simbolul urmat de durata de utilizare  (în luni și/sau ani) [PaO]
 6. Numărul de lot al produsului sau numărul de referinţă pentru identificarea produsului cosmetic
 7. Funcţia produsului cosmetic
 8. Tara de origine
 9. Lista ingredientelor cu denumirea INCI (inclusiv nanomaterialele a caror prezenta este indicata prin cuvantul “nano” pus intre paranteze (ex. Titanium dioxide (nano), sau [nano] sau {nano} sau <nano>) in ordinea descrescatoare concentratiei.

Mentiunile de la punctele 1-7 sunt obligatorii sa fie prezente atat pe ambalajul primar cat si pe cel exterior.

Numele și adresa producătorului sau distribuitorului în UE (persoana responsabila) – dacă aveți o întrebare sau o problemă cu un produs, trebuie să contactați persoana responsabilă menționată pe produs.

Ingrediente
Toate ingredientele utilizate într-un produs cosmetic, de toaletă și de parfumerie trebuie să figureze pe lista ingredientelor. Această listă este în principal pentru persoanele care au fost diagnosticate profesional cu o alergie, astfel încât să poată evita ingredientele la care sunt alergice. Pentru a evita ca acești oameni să cunoască denumirile ingredientelor în multe limbi diferite, cu mulți ani în urmă, industria a convenit asupra unui sistem comun de numire denumit Nomenclatorul Internațional pentru Ingredientele Cosmetice sau INCI. Aceleași nume de ingrediente sunt folosite în fiecare țară europeană și în majoritatea țărilor din întreaga lume. Desi numele apar uneori complicate, este necesar sa se identifice cu exactitate fiecare ingredient si numele este de obicei mai simplu decat numele chimic sau botanic.

O listă de ingrediente ar trebui să apară întotdeauna în același format și să folosească aceleași convenții:

 • Ar trebui să fie precedata de cuvântul INGREDIENTE.
 • Ingredientele trebuie enumerate în ordinea descrescatoare a  greutății în produs
 • Numele ingredientelor provin din sistemul de numire INCI
 • Amestecurile de parfumuri sunt etichetate ca “parfum”, cu excepția anumitor ingrediente specifice de parfum care sunt enumerate în numele INCI
 • Aromele, cum ar fi cele din pasta de dinți, pot fi enumerate ca “aromă”
 • Colorantii folosesc numarul Indexului de culoare sau numarul CI, un sistem international de numire, de exemplu “CI 15580”

Pentru produsele cosmetice colorate, cum ar fi machiajul și rujul, care vin într-o gamă de nuanțe, toate culorile folosite în gama de produse sunt listate împreună la sfârșitul listei precedate de simbolul “poate conține”, care este un simplu “+/-“.

Valabilitatea produsului
Orice produs cosmetic care are o durată de viață mai mică de 30 de luni trebuie să prezinte o dată de minima durabilitate precedata de simbolul “clepsidra” ilustrat mai sus,  sau cuvintele  „a se folosi preferabil înainte de”.

Pentru produsele cu o durată de viață mai mare de 30 de luni, produsele cosmetice trebuie să aibă o perioadă de timp după deschidere. Adică timpul în lunile în care produsul va rămâne în stare bună după ce consumatorul a folosit produsul pentru prima dată. Un simbol al unei cutii de cremă deschisă este folosit în mod obișnuit în loc de cuvinte, iar timpul în luni poate fi în interiorul simbolului sau alături de el.

Unele produse nu necesită afișarea niciuneia dintre aceste mentiuni, deoarece produsul nu se va deteriora în timpul utilizării normale. Exemple sunt aerosolii, care sunt sigilati efectiv, parfumuri, care au un conținut ridicat de alcool.

Trimiterea la informațiile anexate sau atașate 

Acest simbol indică faptul că sunt disponibile informații suplimentare importante impreuna cu produsul. Este folosit cel mai adesea atunci când pe ambalaj nu există suficient spațiu pentru a afișa toate informațiile necesare. Simbolul este obligatoriu dacă prospectul / eticheta / banda / cardul furnizat conține informații obligatorii care nu se încadrează pe ambalaj.

Conţinutul nominal net

Este o cerință legală de a preciza conținutul net al unui produs pe ambalaj; Adică cantitatea de produs din  momentul în care este introdusă în ambalaj. Pentru produsele cosmetice, este Imagini pentru e symbolindicat în grame (g) sau mililitri (ml) pentru solide sau lichide, respectiv. O declarație de conținut nu este necesară pentru produsele al căror conținut este sub 5 g sau 5 ml, pentru ambalaje de unică folosință, precum plicuri sau capsule sau pentru probe gratuite. Dacă produsele sunt vândute ca o colecție de articole, aceasta trebuie menționată; De exemplu, 10 plicuri.

Marcajul “e” trebuie să fie afișat dacă produsul este umplut în conformitate cu “sistemul de umplere mediu” care este definit în legislația metrologica. Deci, un marcaj tipic pentru un șampon ar fi “200ml e”

Reciclarea
Cel mai obișnuit simbol văzut pentru reciclarea referințelor este “Punctul Verde”. Aceasta este o Imagini pentru Recycling Symbolmarcă comercială care demonstrează calitatea de membru al unui sistem specific de reciclare și
recuperare pentru a face față deșeurilor de ambalaje ale produselor companiei. Toate companiile din Europa au obligația legală de a recicla și recupera deșeurile de ambalaje, de obicei printr-o companie specializată.

Diferite tipuri de produse

Produse pentru protecția solară
SPF reprezintă Sun Protection Factor. Este o indicație a cantității de protecție pe care un produs o oferă împotriva luminii UVB. SPF este o inițiativă din industrie care a standardizat modul în care protecția UVB a produsului este indicată în întreaga Europă și în restul lumii. Un SPF indică capacitatea unui produs de protecție solară de a filtra razele UVB. Un SPF de 15 va filtra aproximativ 93% din razele UVB, iar un SPF de 30 va fi filtrat în jur de 96%. Un SPF de 15 este considerat minimul recomandat de majoritatea experților în sănătate.

De asemenea, alături de numărul SPF va fi și o indicație a tipului de protecție pe care produsele îl vă oferă – adică scăzută, medie, mare sau foarte mare.

Numerele SPF pe care cel mai probabil le vedeți acum sunt prezentate în tabelul de mai jos.

Imagini pentru uva symbolAr trebui să alegem întotdeauna o protecție solară care asigură atât protecția împotriva UVA cât și a UVB. Modul în care protecția UVA este indicată consumatorului a fost armonizată. Apare literele “UVA” într-un cerc. Acest logo va fi utilizat în întreaga Europă, iar consumatorii vor ști că produsul lor conține cel puțin nivelul minim recomandat de protecție UVA pentru o protecție solară.

 

Vopsele pentru par
Unii oameni sunt alergici la vopsele pentru par. Avertizările și instrucțiunile de siguranță trebuie să fie furnizate pe ambalajul exterior și pe foile de instrucțiuni conținute în interiorul vopselelor de păr. Instrucțiunile trebuie să precizeze că o testare alergică trebuie să fie efectuat de toți utilizatorii unui produs, chiar dacă au utilizat anterior vopseaua pentru par. Instrucțiunile trebuie să precizeze în continuare modul de efectuare a încercării, deși aceste instrucțiuni pot varia între producători.

Pasta de dinti pentru copii: paste de dinți pe bază de fluor

Pasta de dinți pentru copii este etichetată cu mentiuni privind cantitatea recomandată și cu instrucțiuni de utilizare. În timpul periajului se inghite o cantitate mică de pastă de dinți.

Fluorul din pasta de dinți îmbunătățește sănătatea dentară și este sigur pentru copii. Regulamentul CE  prevede niveluri maxime de fluorură care pot fi utilizate. Pentru copii, statele membre au emis orientări pentru nivelurile recomandate de fluor în pastele de dinți.

 

Share on facebook
Share on twitter