Bine ai venit pe notificare-cosmetice.ro

Notificare
Cosmetice

+40 741 013 485

Salaj, Simleu Silvaniei

Str. 22 Decembrie 1989, Nr. 65

Stiti ca acest ingredient va fi restrictionat in gelul de dus?

Motivul actiunii

Comitetul statelor membre al ECHA (MSC) a concluzionat recent că Octamethylcyclotetrasiloxane (D4) si Decamethylcyclopentasiloxane (D5)  au proprietăți de substanta foarte persistenta si foarte bioacumulativa (vPvB). D4 are, de asemenea, proprietăți care sunt în concordanță cu criteriile pentru o substanță persitenta, bioacumulativa si toxica (PBT) . Ambele substanțe sunt siloxanii (un grup de produse chimice organice care conțin siliciu) și au o serie de utilizări în general similare. O preocupare deosebită este eliberarea acestor substanțe în apa și persistența și acumularea ulterioară în sedimente acvatice, urmată de bioacumularea prin lanțul alimentar. O utilizare care duce la emisii semnificative de substanțe în apă este prin prezența lor în produsele de îngrijire personală care sunt spălate în condiții normale de utilizare. O restricție a acestei utilizări ar aduce o contribuție semnificativă la reducerea prezenței în apă și sedimente acvatice. O abordare orientată spre gestionarea riscurilor printr-o restricție privind REACH este considerată de către dosarul adjudecător a fi mai adecvată decât abordarea alternativă de reglementare care ar afecta și alte utilizări ale D4 sau D5 care sunt considerate în prezent ca fiind mai puțin îngrijorătoare.

Consecintele actiunii

Scopul acestei restricții este de a minimiza emisiile de D4 și D5 în mediul acvatic prin utilizarea lor în produsele de îngrijire personală care sunt spălate în condiții normale de utilizare (de exemplu, șampoane, geluri de duș, produse pentru îndepărtarea machiajului). Se propune ca restricția să intre în vigoare cel puțin in  doi ani de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Nu există nicio derogare propusă de restricție.

Produsele de îngrijire personală care sunt spălate în condiții normale de utilizare si conțin D4 sau D5  vor  fie retrase de pe piață sau reformulate astfel încât să nu mai conțină D4 sau D5 peste 0,1% (în greutate). Nu a fost identificată nici o singură alternativă la utilizarea D4 sau D5 în produsele de îngrijire personală care sunt spălate în condiții normale de utilizare. Cu toate acestea, multe produse de îngrijire personală care sunt spălate în condiții normale de utilizare nu conțin D4 sau D5, în special cele mai multe formulări noi, sugerând că substituția este fezabilă din punct de vedere tehnic și economic.

 

Share on facebook
Share on twitter